5 dingen waar je camera aan moet voldoen

5 dingen waar je camera aan moet voldoen

Vooraleer je beelden kan gaan analyseren, moet je uiteraard beeldmateriaal gaan verzamelen. In de hoogste reeksen krijg je die beelden van de televisiemaatschappijen wel ter beschikking. In lagere reeksen zit er niks anders op dan met lak en zak de tribune op te zoeken met je camera. Nu, wat moet zo een camera eigenlijk kunnen? Waar moet ie aan voldoen?

1. Brede lens

In tegenstelling tot bij een samenvatting op tv, zijn close ups eigenlijk niet nodig. Om een zo goed mogelijk beeld vast te leggen van wat er gebeur op het veld, moet je zorgen dat je camera een brede lens heeft zodat je grotere stukken van het veld in 1 beeld kan brengen.

Bij een camera spreekt men dan over de brandpuntafstand. Hoe lager die is, hoe breder het beeld zal zijn. Hoe hoger, hoe verder je kan inzoomen. Ga dus op zoek naar een laag cijfer.

2. Goede batterij

Aangezien je niet in de meest optimale omstandigheden zal kunnen filmen, zal een stopcontact ook vaak niet voor handen zijn. Dat maakt dat je toch best een levensduur van 120min voorziet. Verder is het ook handig om een extra batterij mee te hebben of een geladen powerbank voor onvoorziene omstandigheden. Niks zo vervelend als een ritje van 100km om dan na een half uur niet meer te kunnen filmen.

3. Hoge beeldkwaliteit

Soms zijn er fases, vooral bij stilstaande fase, dat er vele loopacties kort bij elkaar gebeuren. Op stilliggende fases heb je wel de tijd om te kunnen inzoomen, maar in lopende fases ontdek je soms pas achteraf wat er precies in zit. Eens de fase voor is, moet je het met die beelden doen.

Daarom neem je best op in maximale kwaliteit van je camera. Is 4K nodig? Goh, nee, dat denk ik nu niet. Maar een FULL HD is toch aan te raden. Ik begon op een camcorder in HD Ready en dat stoorde me toch al snel.

 

4K kwaliteit zorgt ervoor dat je op alle devices perfect beeld hebt.

4. Snelle frame-rate

Hoewel we vaak het brede beeld gaan hebben, zorgt een hoge framerate ervoor dat de beelden snel achter elkaar opgenomen kunnen worden. Filmen kan je vergelijken met foto’s trekken en die snel achter elkaar tonen. De framerate geeft zowat aan hoe snel die foto’s worden getrokken.

Dat maakt ook mogelijk dat je fases zeer goed in slow motion kan gaan afspelen zonder dat ze beginnen te haperen. Voor een normale actie zoals wandelen wordt 30 fps aangeraden, snellere bewegingen op 60 fps. Het nadeel waar je rekening moet mee houden is dat hoe hoger de frame-rate is, hoe korter er licht binnenvalt op de foto. Dat maakt dat je bij kunstlicht best niet hoger dan 60fps gaat om onderbelichte beelden te voorkomen.

Kunstlicht is a bitch voor camera’s. Neem maar eens je smartphone en trek een foto bij kunstlicht. Die zal quasi altijd korrel vertonen. Voor een snelle foto geen probleem, maar enorm storend om in die trend 90min naar een wedstrijd te kijken.

 

Vervelende korrel op je beelden. Niet aangenaam!

5. Grote display

Bij de doorsnee camcorder kijk je op een display naar wat je aan het filmen bent. Aangezien we altijd een breed shot houden, is een grote display een grote troef om toch te kunnen zien waar de bal nu precies is. Ik kan je verzekeren dat 45min op een klein schermpje turen alles behalve aangenaam is.

Mijn keuze?

Ik ging te raden bij de mannen van CoolBlue en koos voor de Sony FDR-AX33. Deze 4K camcorder van Sony is compact en toch een accu duur van 3.5uur. Daarnaast is de accu ook verwisselbaar waardoor je snel een andere batterij kan gebruiken.

De brandpuntafstand van dit toestel zit tussen 3,8 en 38 mm, waardoor je best veel van het veld in beeld krijgt. Qua frame-rate kan deze kanjer tot 50 fps aan. Kostprijs: 699€.

 

 

 

Tip: voorzie een geheugenkaart die voldoende groot is. Een volledige wedstrijd in 4K kom je al snel uit op 40Gb. Een SD kaartje van 64GB is dan alvast geen overbodige luxe.

Conclusie

Je moet niet zo veel geld uitgeven om te starten. Ik koos voor 4K omdat ik dat graag wilde maar da’s uiteraard geen must. Met wat zoekwerk vind je makkelijk wel een camera om mee te starten onder de 200 euro zoals deze Sony.

 

Extra: vergeet geen statief!

Denk er ook wel aan dat je een statief gebruikt zodat je beelden altijd stabiel zijn. Doorgaans is dat ook niet de grote kost maar wel een must.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *