5 redenen waarom ik deze website begonnen ben

5 redenen waarom ik deze website begonnen ben

Sinds de lancering kreeg ik enkele toffe reacties binnen van vrienden, collega trainers, … Daarnaast ook enkele vreemde blikken en vragen waarom ik zoiets nu begin. Daarom leek het me gepast om dat even in wat zinnetjes uit te schrijven.

1. Sterker en slimmer worden

Voor zij die twijfelen, ik wil mezelf absoluut niet in de kijker zetten als het referentiepunt in de voetbalwereld, verre van zelfs. Omdat het de indruk wekt dat ik wel dé man zou zijn, was het voor mij ook niet eenvoudig om de site te starten. Echter dankzij een top audio book :”the subtle art of not giving a f*ck” heb ik doorgezet en alles online in gang gezet.
Nieuwe inzichten.
Voor mij is het eerder een extra contactpunt om veel dingen bij te leren. Op m’n eerste blogpost kreeg ik al enkele reacties waarbij ik nieuwe inzichten kreeg. Dat is voor mij een verrijking die ik niet kan krijgen door alleen wedstrijden te gaan kijken of op cursus te gaan.

Daarnaast moet je ook dieper ingaan op de materie zelf om zo een stuk te gaan schrijven. Je kan rustig naar een bijscholing gaan, enkele notities nemen en denken: bon, dat wisten we ergens ook wel. Eens je dieper ingaat op het onderwerp en je effectief gaat beginnen uitschrijven, kom je al vaak uit op punten waar je eigenlijk niet bij stil stond of die je toch tegenstrijdig zijn. Mits wat dieper onderzoeken kom je wel tot de correcte conclusie. Daarbij komt dan ook als voordeel dat je de boodschap veel grondiger onthoudt; door het intensievere werk bij het samenstellen van een artikel.

2. Kritischer denken

Er bestaan in het voetbal te vele heilige huisjes. We houden te veel vast aan spreekwoorden of gevoelsmatige indrukken die cijfermatig pure onzin zijn. Net zoals in het dagelijkse leven heb ik bij door de weekse zaken de reflex: klopt dat eigenlijk wel wat iedereen voor waarheid aanneemt? Afgelopen week hoorde ik Michael Van Peel het in Zwijgen is geen optie hebben over de minderheidsdenkers. Ik vrees wel dat ik daar een lidkaart ga moeten nemen.

Een voorbeeld? “De goal viel op een ideaal moment, zo net voor de rust”. Als je wat wedstrijden kijkt, hoor je dat wel wekelijks ergens vallen. Wat blijkt cijfermatig? Dat dat absolute nonsens is. Er is statistisch geen enkel bewijs voor die stelling. Laten we dan dat soort uitspraken ook voor aan de toog houden en in serieuze kringen niet meer vertellen. Toch?

3. Kennis delen

Uiteraard zijn er honderden websites die ook handelen over voetbal. De ene al wat strakker uitgewerkt dan de anders. Maar van zodra het wat concreet wordt, stoot je vaak op een login die betalend is. Da’s eigenlijk enorm jammer, want de kennis zou vrij te verkrijgen moeten zijn.

Vaak stoot je ook op prachtige artikels boordenvol aan informatie, maar geschreven in een andere taal. Ik dwing mezelf ertoe Spielverlagerung en consoorten in het Duits te lezen om naast de bron aan informatie ook de Duitse vaktermen was sneller op te pikken. Ik denk er trouwens over na om in de tussenperiode richting UEFA A een jaartje Duits te gaan volgen zodat dat wat natuurlijker wordt. In het Nederlands kom ik minder aan m’n trekken qua goede artikels. Daarom zie ik dit ook een kans om de informatie die ik elders opdoe in een eigen interpretatie hier te brengen.

Het mag dan misschien wat naïef zijn maar door de taal of betalende artikels haken er vele mensen af die eigenlijk wel gebaat zijn bij die informatie. Informatie die zorgt voor een betere opvolging, voor een juistere begeleiding en ultiem ook beter voetbal. Da’s toch waar we allemaal naartoe willen.

In m’n eerste echt stuk schreef ik dat we moeten afstappen van die bosloop. Intussen zag ik in provinciale reeksen wat voorbereidingsprogramma’s passeren en dan gaat m’n haar omhoog staan als ik lees dat er teams zijn waar er 12 tot 14 wedstrijden gespeeld worden op een voorbereiding van 6 weken tijd. Dan kan je toch niet verwachten dat je in een deftig vormpijl/met beperkte blessures nieuwjaar haalt?

4. Alle aspecten toelichten

Voetbal is een enorm breed gegeven. Er zijn tal van aspecten die kunnen toegelicht worden. Ben ik de expert? God nee! Maar ik wil wel experten raadplegen om altijd correcte inzichten te verspreiden. Ik wil een brede kennis opdoen rond alle aspecten van het voetbal en die proberen met geïnteresseerden te delen.

Dat zal gaan van de doorsnee oefenvormen met een speciale kijk, over periodisering, over kracht maar evenzeer over mentale aspecten in het voetbal. Aangezien ik momenteel aan de slag ben als scout/video analist bij het prachtige THES Sport, zullen rond dat thema uiteraard ook de nodige artikels voortvloeien. Voorts krijg ik regelmatig vragen rond de trainersopleiding en hoe dat allemaal in z’n werk gaat. Aangezien ieder van ons die gevolgd heeft of er naartoe zal moeten, lijkt het me logisch dat ik hierover ook wat artikels breng.

Waar ik alvast wel direct open kaart in wil spelen is dat je hier niet veel nieuwtjes gaat kunnen oppikken gericht naar de jeugdopleiding. Niet dat daar weinig nieuws te rapen valt, maar daar ligt mijn persoonlijke focus niet.

5. Fire away!

Heb je zelf aspecten waarvan je niet direct een pasklaar antwoord op weet, zit je in de knoop met iets of wil je eens over een bepaald onderwerp doorbomen om wat andere ideetjes op te doen? Je kan me vinden op Facebook, Twitter, Instagram en via email. Een eerlijk antwoord zal je altijd krijgen. Intrigeert je vraag me zodanig, dan kan daar uiteraard ook wel een artikel uit voortvloeien. Maar vraag gerust! Nieuwe contacten zijn het ultieme doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *