De filosofie van Marcelo Bielsa over opleiding

De filosofie van Marcelo Bielsa over opleiding

Dankzij de KBVB krijgen we de kans om aanwezig te zijn op een voorstelling van Marcelo Bielsa. Bielsa spreekt over zijn filosofie over de opleiding tot voetballer, hoe het voetbal veranderde en hoe we daar in een opleiding moeten mee rekening houden. Een inspirerende voormiddag die stof tot nadenken biedt! Als rasecht voetbaldier en ter vervollediging van onze cursus UEFA B mochten we dit niet missen!

Wie is Marcelo Bielsa weer?

Als we spreken over een succesvolle voetbalbeker, is Bielsa 1 van de eerste namen die me te binnen schieten. “El loco” wordt omschreven als iemand die enorm veel wedstrijden bekijkt, aparte oefensessies organiseert voor linies en geldt als grootste invloed op de generatie jongere succesvolle coaches zoals Guardiola, Pochettino en Sampaoli. De Argentijn begon op z’n 25ste als coach in eigen land, om later ook succesvol te zijn in Spanje, Frankrijk en de nationale elftallen van Argentinië en Chili.

Kleine garnaaltjes

Dus trok ik samen met enkele vrienden/collega trainers richting De Montil in Affligem. Bij het aanschuiven naar de parking konden we al ontdekken dat naast een pak jonge curieuzeneuzen ook de Beau monde van de Belgische trainersgilde present tekende. Ervaren vakmensen als Dury, Jacobs en Vercauteren maar ook de jongere generatie trainers als Verheyen, Clement, Leko, …  hingen aan de lippen van de Argentijn. Met 600 zaten we, afgeladen vol in een omgebouwde tennishal, te wachten op 1 man, el Loco, benieuwd naar zijn mening over jeugdopleiding.

Traditionele opleidingen zijn passe.

Bielsa stak van wal door ons voetbal te prijzen. Hij was langs zijn kant ook fier om in een land te mogen spreken waar er zoveel goede voetballers afgeleverd worden. Meteen schakelde hij over naar de orde van de dag; hoe kan je nu goede voetballers opleiden?

De traditionele opleidingen zijn niet meer van deze tijd. Waar je vroeger in de steden, op pleintjes en in straten kon voetballend, zijn die steden zo geëvolueerd dat er geen ruimte meer is om te spelen. Daarnaast zijn er zo veel meer hobby’s beschikbaar dat de passie voor het voetbal moet vechten tegen andere passies. Ook de technologische evolutie zorgt ervoor dat we minder tijd hebben om te investeren in voetbal.

Info aanrijken waar spelers zelf niet zouden op komen.

Volgens Bielsa is het feit dat vele ex-profs jeugd gaan opleiden ook een probleem. Ze werken vanuit hun eigen ervaring en proberen jeugd op te leiden zoals zij het vroeger geleerd hebben. Aangezien ons voetbal constant evolueert, is dat niet optimaal. We moeten spelers aanleren om zelf de oplossingen te kunnen inzien en uitvoeren door hen zo goed mogelijk voor te bereiden en nuttige informatie te voorzien. Die informatie moet voldoende in detail zijn en bij voorkeur informatie waar spelers niet uit zichzelf zouden op kunnen komen. Enkel dan kan je streven naar progressie.

Het opleidingsprogramma

Benut je tijd maximaal

Vaak hoor je trainers klagen dat er te weinig tijd is in een opleiding. De gepassioneerde Argentijn gaf aan dat je tussen U13 en U18 in totaal beschikt over 720 trainingen om iemand te vormen. Het is dan al te gek dat te zien dat in vele opleidingen een opwarming als verloren tijd beschouwd wordt, wat neerkomt op ruim 240u trainingstijd!

240u trainingstijd onbenut

Het doel van je opleidingsprogramma moet zijn dat elke coach binnen de opleiding weet wat er moet gebeuren. Het lijkt logisch dat de coach van U14 weet wat de speler bij U19 moet kunnen, zodat hij naar dat doel kan toe werken. Elk jaar in de opleiding moet samenhangen en zorgen voor overlapping waar nodig.

Bepaal je speelstijl, niet je spelsysteem

Er moeten dus keuzes gemaakt worden qua speelstijl, waarop de rest van de opleiding gebaseerd zal worden. Gaan we speculeren op de tegenaanval of gaan we vol voor balbezit? Zullen we de grenzen van de toelaatbare regels aftasten of houden we ons aan fair play om mooi spel te bevorderen? Welke keuzes willen we op welke posities zijn? Dit soort vragen moet je stellen vooraleer je van start gaat met het opbouwen van een programma. Van elke positie moet je de creatieve waarde bepalen binnen de manier waarop je wil voetballen, om op basis daarvan latere oefenvormen te gaan aanbieden.

Belangrijk om weten: de speelstijl staat compleet los van het spelsysteem dat je op de mat wil leggen. Je kan evengoed een afwachtende houding aannemen met een laag blok in 4-4-2 als in 4-3-3 als in 4-2-3-1.

Speelstijl is niet hetzelfde als spelsysteem

In totaal zijn er 10 spelsystemen die je kan toepassen in het voetbal, that’s it. Omdat dat aantal beperkt is, zou het dom zijn om ons toe te spitsen op 1 spelsysteem en de rest te laten voor wat het is. Trainers eisen meer en meer flexibiliteit van hun spelers, ook tactisch. Het is dus aan de jeugdopleidingen om spelers zo te sturen dat in staat zijn om in te gaan op die eis. We beschikking over een 180-tal trainingen per jaar, gaande van technische en tactische trainingen tot fysieke prikkels. We moeten er naar streven om in elke trainingsprikkel een speltactisch aspect te verwerken om die flexibiliteit van jongsaf aan te leren.

Definieer eigenschappen van het spel

Bielsa lijstte alle eigenschappen van het voetbal op, en gebruikt die lijst als basis om oefenvormen op te bouwen. Op die manier kan er geen aspect vergeten worden en zorgen we er ook voor dat alle keuzes die we maken geïmplementeerd worden binnen de opleiding. Alles valt of staat met de manier waarop je deze lijst opbouwt. Zorg dat ze zo volledig mogelijk is. Hoeveel te meer je deze lijst kan aanhouden, zoveel te completer worden de keuzemogelijkheden waaruit spelers in wedstrijdsituaties kunnen kiezen. Omdat je dit doorheen de hele bovenbouw doortrekt, zal op het einde van de rit elke speler ook weten welke waaier van opties er zijn en zal dat automatisch structuur brengen in je manier van spelen.

Tijdens het tweede deel van de uiteenzetting ging Bielsa dieper in op de keuzes die hij maakt, de manier waarop hij die keuzes inoefent en de resultaten die op wedstrijden te zien zijn. Deze oefenvormen bespreek ik later nog dieper maar deze beelden wilde ik je toch niet onthouden.

Q&A

Na 2u naar inspirerende uitleg over de filosofie en zijn implementatie ervan, kregen we ook nog enkele momenten tijd om vragen te stellen aan the man himself.

Daaruit onthoud ik vooral dat je als trainer authentiek moet zijn, ten allen tijde jezelf moet blijven en uitstralen wat je wil dat mensen voor je doen. Wil je passie? Wees dan zelf gepassioneerd! Wil je rust en concentratie, wees dan zelf rustig en geconcentreerd. Het is van fundamenteel belang om alles vanuit je passie te doen.

Daarnaast maakt Bielsa na elke wedstrijd ook een analyse van de zaken die hij niet goed vond lopen en toets die aan z’n eigen oefenvormen. Aangezien er tijdens wedstrijden problemen opdoken waar de spelers geen oplossing konden voor uitvoeren, vindt hij het belangrijk om te evalueren welke de oplossingen hadden moeten zijn én nog belangrijker: waarom de spelers die oplossingen niet gevonden hebben.

Wat neem ik mee?

Een hele boterham, op een voormiddag in Affligem maar onthou vooral deze zaken:

  1. Bepaal je speelwijze, niet je spelsysteem
  2. Definieer elk aspect van het spel en maak daarin keuzes op basis van je speelwijze
  3. Gebruik elk mogelijk moment om ook tactisch iets bij te brengen
  4. Hou niet vast aan 1 spelsysteem, varieer voldoende zodat spelers die flexibiliteit ook leren
  5. Evalueer je wedstrijden en leg de problemen in de wedstrijd tegen je oefenstof om die te verrijken
  6. Doe alles als coach vanuit je hart!

Samengevat in 3 minuten ziet het er zo uit!