Nerveus

Nerveus

Intussen zijn we een maandje bezig met de cursus Uefa B. Elke training geven 3 cursisten een training op basis van een opgegeven thema. De thema’s worden gekozen uit de lijst teamtactics aangereikt door de VTS. Een vervelend patroon duikt op. Na elke training wordt de training in groep overlopen. Daarbij bespreken we wat goed en slecht was uit de training. Naast enkele afspraken blijkt dat er redelijk wat verwarring bestaat over wat precies met het thema bedoeld wordt.

Op zich niks mis mee, daarvoor zit je in zo een cursus. Zoals meestal kan ik op die momenten dan moeilijk zwijgen en geef aan dat het misschien nuttig is om die thema’s even te bespreken vooraleer we de opdracht krijgen om er trainingen voor te voorzien. Zodoende kunnen we meer tijd spenderen aan onze eigen visie, aan interessante details, … in plaats van te vervallen in ‘het thema klopt niet helemaal’

Zoals wel vaker laat ik de film in m’n hoofd nog eens afspelen onderweg naar huis. Ideaal, zo een half uurtje alleen op de weg, geen onderbrekingen door gepraak op de radio.

Plots dringt het wat tot me door. De reden waarom ik eigenlijk niet graag cursussen volg van dit type. Het gebrek aan informatie maakt me nerveus. Dat was zo in Instructeur B, vorig jaar, en da’s nu niet anders. Werken vanuit een theoretisch model ligt me niet. Modellen en definitief hebben me nooit echt geraakt, nooit geintrigeerd. Veldwerk, dat intrigeert me. Dingen ontdekken tijdens een wedstrijd die beter moeten. Daar vormen op vinden om de situatie te laten zien aan de groep en oplossingen voor voorzien, dat interesseert me.

Nooit heb ik problemen gehad om trainingen op te stellen. In de periode bij Sporting Aalst kribbelde ik regelmatig trainingen op papier tijdens het half uurtje middagpauze, soms zelfs in de wagen naar huis. Trainingen opstellen naar het theoretisch model lijkt soms wel eeuwen te duren. Telkens start ik met Youtube af te schuimen op zoek naar beeldmateriaal rond het thema, om te bekijken wat ze nu precies bedoelen. Motiverend werk dat niet, verre van.

Voor een groep van 30 kerels staan en m’n ding doen stoort me hoegenaamd niet, daar geniet ik van. Een training voorstellen voor andere trainers ook niet. Van zodra er verwarring mogelijk is echter wel. Daar word ik nerveus van. Een gebrek aan informatie maakt me nerveus. Van spelers wil ik alles weten, van tegenstanders als dat kan ook. Elk stukje informatie dat me kan helpen, wil ik hebben. Moet ik hebben. Voor mezelf, voor m’n eigen gemoedsrust.